[...] złożony węglowodan. A im bardziej złożony jest węglowodan, tym wolniej dzieli się na mniejsze grupy cząstek przechodzących do krwioobiegu i tym wolniejszy jest wzrost poziomu cukru we krwi. W dodatku złożone węglowodany mają zazwyczaj masę włóknika, który spowalnia przyswajanie cukru i hamuje absorpcję tłuszczu. Stąd złożone węglowodany [...]
[...] podobne do ludzkich hormonów steroidowych. Dwa najaktywniejsze steroidy tribulusa czyli diosgenina i protodioscyna, jak wynika z potwierdzonych badań, podnoszą o ponad 70% poziom gonadotropiny LH odpowiedzialnej za stymulację syntezy testosteronu, jak również – o ponad 40% – poziom wolnego testosteronu, czyli najsilniejszego hormonu [...]
[...] neuroprzekaźników, wśród których kluczową rolę odgrywa acetylocholina - specjalny związek chemiczny, za pomocą którego porozumiewają się komórki nerwowe. Jej wysoki poziom w mózgu i układzie nerwowym zapewnia odpowiednia podaż choliny, której najbogatszym źródłem w pożywieniu są:wątroba, żółtko jaja i kiełki pszenicy.Dzienne [...]
[...] - 87cm Obwód pasa w najwęższym miejscu - 77cm Biust - 97cm Biodra - 105cm Obwód uda : w najszerszym miejscu - 65cm Obwód łydki : w najszerszym miejscu - 39cm Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie wiem Aktywność w ciągu dnia : niestety bardzo mało, praca przed komputerem Uprawiany sport lub inne formy aktywności : brak, ale chętnie to [...]
[...] wiedzy, sami doczytali to, czego w poniższym tekście zabrakło. Zaczynajmy. Po pierwsze – Zacznij się wysypiać - Dlaczego sen jest aż tak ważny dla regeneracji? Podczas snu poziomy naszych hormonów zmieniają się – testosteron i hormon wzrostu wzrastają, a kortyzol spada. Powyższa kombinacja zapewnia idealne warunki do syntezy białek, a mówiąc [...]
[...] Węglowodany są niezbędne dla hardgainerów. Musisz mieć bogatą pulę glikogenu mięśniowego, aby Twój system dostarczania energii w czasie treningu działał na optymalnym poziomie. Jednak za każdym razem, kiedy wydatkujesz swoją energię, jak na przykład w czasie treningu, obniżasz poziom swojego glikogenu, wykorzystując zasoby ATP [...]
[...] „bardziej” o mnie : Płeć : kobieta Wiek : 31 Waga : 75 Wzrost : 173 Obwód klatki : 97 Obwód ramienia : 32 Obwód talii : 80 Obwód uda : 64 Obwód łydki : 40 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : ok.25% Aktywność w ciągu dnia : ćwiczenia + spacery + opieka nad dzieckiem Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia [...]
[...] Innymi słowy, w niektórych kręgach panuje przekonanie, że spożycie słodkiego, bezcukrowego napoju wywoła odpowiedź ze strony insuliny (hormonu hipoglikemizującego, którego poziom wyraźnie się podnosi zwłaszcza po spożyciu węglowodanów), a to w konsekwencji doprowadzi do obniżenia poziomu glukozy i tym samym - w ramach kompensacji - zwiększy [...]
[...] Smażenie w tłuszczu, nawet chudych produktów powoduje przekroczenie zalecanych kalorii tłuszczowych. Producenci w celu utrwalenia produktów uwodorniają NNKT, obniżając ich poziom w produktach od 5% do całkowitej eliminacji. Tłuszcze smażalnicze są wchłaniane przez smażony produkt, przy jednoczesnym obniżeniu zawartości wody. Powoduje to szybki [...]
[...] ładunków, czyli właściwości jonowych białek serwatkowych. Wykorzystywano w nim żywicę do izolowania materiału białkowego z serwatki, cały czas dostosowując PH, czyli poziom kwasowości. Potem następowała ultrafiltracja, która jeszcze bardziej zagęszczała białko. Nazwał on swój produkt wyizolowanym białkiem proteinowym Bipro Dostarczało ono [...]
[...] witaminy A w krwi i jej zużycia przez tkanki. Cynk bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi, rytm pracy serca, funkcje wydzielnicze skóry czy poziom cholesterolu w krwi. Cynk bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi. Korzystne działanie cynku na [...]
[...] do naruszenia rezerw witaminy A i D. “Ogranicz spozycie tluszczu do 30% kalorii" 30% kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia zwierzecego. “Jedz 6-11 posilków [...]
[...] zwiększoną produkcję ATP. Horse Power zawiera alfaketoglutarat argininy (AAKG), dichlorowodorek etylowego estru argininy oraz Argininę Ketoisocaproate co radykalnie podnosi poziom tlenku azotu, który zwiększa przepływ krwi i zapewnia stałe zaopatrzenie w składniki anaboliczne do mięśni daleko bardziej efektywnie niż zwykła L-arginina. Dodatkowo [...]
[...] coca) na ciśnienie krwi lub puls, 20 na profil lipidowy bądź wskaźnik BMI. Dziesięć badało wskaźniki oporności insulinowej bądź syndromu metabolicznego, 8 badań mierzyło poziom mediatorów stanu zapalnego, 8 stwierdziło wpływ na wazodylatację indukowaną przepływem (FMD – flow mediated vascular dilation). Jako źródła badanych substancji, grupa [...]
[...] organizmu alanina - przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy kwas asparginowy - redukuje poziom amoniaku cystyna - niezbędna do syntezy białek osocza, bierze udział w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny prolina - może stanowić zbiornik energii dla mięśni [...]
[...] Jednak próba głębszej analizy, odsłania zupełnie nowe, wydawałoby się paradoksalne fakty. Problem Anny rzeczywiście ma swoje uzasadnienie. Pomimo prawidłowej masy ciała, poziom tłuszczu w jej ciele utrzymuje się na poziomie 32,1% przy zalecanej dla jej wieku normie 21%, co w przeliczeniu stanowi 6kg naddatku tkanki tłuszczowej. Czy zatem jej [...]
[...] 1. Obniżona ciepłota ciała; 2. Opóźnione dojrzewanie płciowe; 3. Opóźnienie dojrzewania kośćca; 4. Niższa masa ciała; 5. Niższa zawartość tłuszczu w ciele; 6. Niższy poziom insuliny, czasem glukozy; 7. Większa wrażliwość na insulinę (nie było insulinooporności); 8. Niższy poziom trójglicerydów - czasem cholesterolu (to zależało od diety); [...]
[...] stwierdzenie. Warto jednak zaznaczyć, że tak zwane "masowanie", nie jest dla wszystkich i na pewno zanim zdecydujemy się na nadwyżkę kaloryczną warto się zastanowić nad poziomem naszej tkanki tłuszczowej, czyli body fat (bf) Według danych Lohman i wsp. 1997r. tkanka tłuszczowa u aktywnych mężczyzn w przedziale wiekowym od 18 do 40 lat przy [...]
[...] je ekonomicznie wykorzystywać tlen, wzmacnia układ krwionośny i wpływa na cztery najważniejsze czynniki ryzyka chorób układu krążenia: obniża ciśnienie tętnicze, reguluje poziom lipidów oraz cukru we krwi, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Nie musisz wyczynowo uprawiać sportu. Serce będzie wdzięczne za każde pół godziny aktywności, [...]
[...] wystąpił efekt adaptacji organizmu do wysiłku (czyli aby trening przyniósł efekty). Jednakże ich zbytnie nagromadzenie wywołuje efekty negatywne o których za chwilę. Wysoki poziom zmęczenia może być spowodowany długim i (lub) intensywnym biegiem (na przykład startem w maratonie) albo dużą intensywnością treningu gdy efekty zmęczenia akumulują [...]